The Chambers
The Chambers is an office space designed for a senior lawyer. The space covering roughly eleven hundred sq. ft, is located at the basement level of a Central Delhi building. The brief suggested to us was to create a space that breathes, reflects the client’s practice and contains enough storage. The initial site was spread over two congested rooms, which had to be combined into creating one large space. Fairly square in proportion the site is divided in almost two equal halves centrally by a row of columns and further constrained by low ceiling heights and beams dropping down to nearly six feet. These constraints posed a challenge in achieving optimum space utilisation as the partitions had to be aligned to the beam grid. The design team hence decided to integrate the whole space as one using transparent partitions and allowing movement from one zone to the other comfortably. The space accommodates 2 large cabins for the senior partners, a conference room, seven workstations, a reception desk, a small pantry and filing areas for briefs.
Description

The materials used for the space comprise of Grey tiled and wooden floors, combination of exposed red brick and pop punned walls and an open ceiling that exposes the fire and lighting grid. The shell is divided by metal and glass partitions, some sliding and some pivoted, hence integrating the whole space. The shell is highlighted with matte black and oak wood furniture. The matte black cabinetry stands against the red brick walls creating a strong visual contrast. The oak wood binds and adds a softer touch to the space. Reinvented versions of furniture pieces like the traditional sarkari chairs have been used to add an eclectic mix of furniture into the space. The lighting system comprises of a mix of task lights over workstations, adjustable track lights to highlight walls and cove lights within the cabinets. Tones of Black, Oak, Grey, Beige and Tan come together to transform this tedious space into an inspiring one.

WordPress Image Lightbox