Depot 48, New Delhi
Depot 48 is a fourty seater acoustically designed restaurant located in one of South Delhi’s upscale markets. The space covering twelve hundred square feet, is nestled on the second floor overlooking a park. Our objective was to create a space that was an extension of the client’s previous venture- Depot 29, in Safdarjung Enclave.

The prime most important brief was to design an acoustically sound environment, which would be a pleasure for both the artists to perform as well as the guests to experience. The other part of the brief from the client was to create a warm space with good circulation.

The Site & Process

Initially a clean rectangular shell with an exposed structural system of I-beams & walls with unfinished brickwork, the space posed a challenge in achieving optimum space utilisation. The team, nonetheless, was able to achieve a total of 46 covers, 260 sq. ft. of service area and a 150 sq. ft. of comfortable bar space. With the smart use of the many nooks and corners that the site offered, the design was able to meet both the aesthetic & the practical needs of the clients. We consulted industry-leading experts to find the right materials to give the venue an unparalleled acoustic definition.

Description
The materials used for the space comprise of Grey tiled floors, exposed brick walls and the ceiling fitted with Himalayan acoustic boards. Some of the walls have been highlighted with acoustic panels stapled using metal sections and exposed bolts framed in black and white. The other walls have large acoustic panels which are made in the form of installations using metal and acoustic boards.Having 60% of the walls and about 75% of the ceiling clad with acoustic materials the venue affords for a great listening experience. The wood used to craft the furniture is pure teak highlighted with wicker, with the seat tailored in quality tan leather. The Bar features a stone slab, wooden cabinetry and backlit shelves supported with exposed metal reinforcements, keeping with the linear design language. The lighting system created for the space consists of adjustable lighting and exposed Edison bulbs as a visual motif. Finally, the high-quality sound system and the translucent screens made with retro cassettes underlines the emphasis on music as a major theme.

 

WordPress Image Lightbox